CV-radiatoren

De radiatoren zijn hier om esthetische reden weggewerkt achter een omtimmering. Gevolg is dat nauwelijks warmte het vertrek inkomt en veel energie naar buiten verdwijnt.

Radiator-efficiƫntie
Hoewel hun naam aangeeft dat zij via straling (radiatie) werken, verwarmen radiatoren vooral door luchtverplaatsing of convectie. Afhankelijk van aanleg en leeftijd van het CV-systeem, zijn verschillende verbeteringen en besparingsopties mogelijk. Zij komen alle neer op verbeterde warmteafgifte naar het interieur en beperking van opwarming van buitenwanden.

Geef radiatoren lucht
Vaak staan radiatoren te dicht op wand of vloer, of te strak onder een vensterbank. Dat belemmert luchtstroming en warmteafgifte. Herpositioneren van de CV-elementen helpt. Wellicht gelijk met vervanging door convectoren, die bij geringer afmeting meer convectiewarmte geven. Ook is te overwegen radiatoren te verplaatsen van onder de vensters naar de binnenwanden van een vertrek. Bij raamisolatie is de vensterpositie geen comfortnoodzaak.

Hoogwaardige radiatorfolie
Radiatoren stralen evenveel warmte naar voren als naar achteren. Er gaat dus ook warmte richting de buitenmuur, met energieverlies als gevolg. Hoogwaardige, infrarood-reflecterende isolatie achter de radiatoren reduceert dit verlies. Een meerlaags isolatiepakket op basis van metallisch aluminium en kunststofschuimlaagjes is effectiever dan radiatorfolie van de bouwmarkt. De radiatorfolie moet worden aangebracht op de buitenmuur in de contour van het CV-element. De folie is dan deels in het zicht, wat voor het interieuraspect onwenselijk kan zijn. Het reflectiemateriaal is ook aan te brengen op de achterzijde van de (plaat)radiatoren (eventueel met magneten). Het is dan onzichtbaar, maar het radiatorvermogen - en zijn energiegebruik! - neemt met 20 - 30 procent af.

Vermijd omtimmering
Radiatoren die zijn weggewerkt achter lambriseringen of vensterbankuitbouwen, met roosters of gaas, verspelen energie. De temperatuur binnen de omtimmering is hoog, met extra verlies naar buiten als gevolg. Richting het vertrek is er juist beperkte warmteafgifte. Het maakt de radiatoren nauwelijks regelbaar en daarom staan ze vrijwel altijd vol aan. Ontmanteling en individuele regeling met thermostaatkranen levert steeds verbeterd comfort en hogere energie-efficiƫntie. De hoogste besparing wordt bereikt bij gecombineerde toepassing van bovenstaande maatregelen.