MBO-vakopleidingen

NGK smeed-opleiding (niveau 2 en 3)
Ben je leerling Metaalbewerken aan een ROC? En wil je leren smeden? Dan is de Opleiding Smeden wat je zoekt!

Informatie en aanmelding: NGK te Nieuwegein, www.smeden.nl

Specialist Schilderen (niveau-4)
Met deze opleiding kun je op het hoogste niveau de minder vaak voorkomende schilderwerkzaamheden uitvoeren. Denk aan het afwerken van een klassieke deur, het schilderen van een lambrisering in diverse kleuren, het aanbrengen van decoraties en verguldwerk of het uitvoeren van marmer- en houtimitaties. Aan dit werk worden hoge eisen gesteld. Een specialist schilderen kan werkzaam zijn in de interieurafwerking of restauratieve schilderwerkzaamheden uitvoeren.

Informatie en aanmelding: Bij het kenniscentrum voor schilderen en afbouw Savantis vindt u alle opleidingslocaties per provincie voor de opleiding Specialist Schilderen, www.savantis.nl

Restauratiestukadoor (niveau-4)
Plafonds die eens prachtig versierd waren met gestukadoorde rozetten en engeltjes. En nu: de rozetten zijn zwaar beschadigd en de engeltjes missen een vleugel. Of een hand, of hun hoofd. Gelukkig zijn er restauratiestukadoors. Die weten hoe je zoiets moet repareren. Eerst bepaal je hoe de rozetten eruit gezien moeten hebben. Dat heb je in de opleiding geleerd. Ook bereken je hoe lang de restauratie zal duren en wat het allemaal gaat kosten. Als de opdrachtgever akkoord is, ga je aan de slag. Je brengt alles weer terug in de vroegere staat.
Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je eerst de opleiding Gezel Stukadoor gedaan hebben.

Informatie en aanmelding: De Vakopleiding te Veenendaal, www.devakopleiding.nl

Glazenier (niveau-4)
Als glazenier ontwerp, maak en restaureer je (gebrandschilderde)glas-in-loodramen. Je opdrachten krijg je meestal van klanten zoals particulieren, aannemers, glashandelaren en kerkbesturen die een glas-in-lood werkstuk willen laten maken of restaureren. Je voert de opdrachten zelfstandig uit, of in samenwerking met een collega glazenier en/of een restauratieaannemer.

Informatie en aanmelding: Vakschool Schoonhoven te Schoonhoven, www.vakschoolschoonhoven.nl

Allround Timmerkracht Restauratie en Allround Metselaar Herstel en Restauratie (niveau-3)
Als restauratietimmerman of –metselaar herstel je verschillende onderdelen van oude gebouwen. Per restauratieproject ga je terug in de tijd. Je kijkt naar de oorspronkelijke staat van het gebouw en naar eventuele latere veranderingen. Je bepaalt wat moet worden behouden, hersteld en opnieuw gemaakt. Je werkt met materialen en constructies van vroeger (en soms ook van nu). Het restaureren moet goed en precies gebeuren. Daarom ken je alle bouwstijlen en bouwmethoden uit de oude tijd, maar ook de ‘jonge’ monumenten en moderne materialen.

Informatie en aanmelding: Bij het kenniscentrum voor de Bouw en Infra, Fundeon, vindt u alle opleidingslocaties voor de opleidingen  Allround Timmerkracht Restauratie en Allround Metselaar Herstel en Restauratie, www.fundeon.nl

Installatiemonteur met specialisatie Dakbedekkingen (niveau-3)
De aanleg van verschillende soorten dakbedekking, goten en hemelwaterafvoeren vraagt veel vakkennis. Daarin ben je gespecialiseerd. Je kunt werken met lood, koper en zink, maar ook met kunststof en bitumen. Als je een dak moet repareren of vervangen, moet je soms eerst oud materiaal verwijderen. Dakbedekking kan op verschillende dakconstructies worden aangebracht. Dat varieert van het platte dak op de serre tot een kerkspits die met koper bedekt is. Je werkt dus op veel verschillende plaatsen, ook bij particulieren thuis. Daarnaast kun je ook bezig zijn met de aanleg of het onderhoud van verwarmingsketels, tapwaterinstallaties, geisers, boilers etc.

Informatie en aanmelding:
ROC Noorderpoort te Groningen,  www.noorderpoort.nl
Markiezaat College te Bergen op Zoom, www.markiezaat.nl
ROC  Midden Nederland te Nieuwegein,  www.rocmn.nl
ROC Westerschelde in Terneuzen,  www.rocwesterschelde.nl
ROC Rijn IJssel te Arnhem, www.rijnijssel.nl

Restauratiesmeden (niveau-3)
De opleiding bestaat uit praktijk, hand- en technisch tekenen, gereedschapsleer, materialenkennis en kunstgeschiedenis. Voor toelating tot deze opleiding is de het diploma Constructie Bankwerker/lasser differentiatie Smeden niveau 2 vereist.
De opleiding bestaat uit  28 lesdagen. De lessen worden hoofdzakelijk gegeven in de smederij van Cornelis Pronk te Andelst (in 2013 in Ulft , Gelderland), een door Kenteq erkend praktijkcentrum. Iedere leerling beschikt over een eigen smidsvuur met aanbeeld en voldoende gereedschappen.

Informatie en aanmelding: Mondra opleidingen te Andelst,www.mondra.nl

Basisopleiding Natuursteen Restaureren (niveau-2)
Deze opleiding is een tweejarig opleiding voor het maken en stellen van complex natuursteen werk.
In de opleiding komt o.a. aan de orde: zagen, polijsten, slijpen, hakken van profielen, afwerkslagen, repareren en stellen.

De opleiding wordt gegeven op het Centrum voor natuursteen te Utrecht.
Informatie en aanmelding: http://www.centrumnatuursteen.nl

Voegen aan Monumenten (op niveau-3)
In deze opleiding komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: de verschillende mortels, gebruikte stenen, soorten schades, vormen voegwerk. Er is een speciaal boek voor deze opleiding geschreven, dat als basis dient voor de theorie van deze opleiding. Deelnemers moeten ten minste vijf jaar ervaring hebben met (restauratie)voegwerk.
Deze opleiding is geen officiële niveau-3 opleiding, maar het is wel een opleiding die als vervolg dient op de reguliere niveau-2 opleiding Voegen.

Deze opleiding wordt verzorgd door BGA-Boxtel in samenwerking met de Vereniging van Voegbedrijven (VNV).
Informatie en aanmelding: http://www.vnv-voeg.nl