Register nieuwsbrief, nr. 12 - april 2020

 

Dit is de twaalfde Nieuwsbrief die u informeert over het Restauratoren Register. De eerdere edities kunt u hier downloaden. In deze nieuwsbrief onder andere veel aandacht voor historische binnenruimten. Daarover een interview met Ann-Katrin Adolph van vereniging Hendrick de Keyser en het voorstel voor de registratie-eisen voor het specialisme 'Beschilderde oppervlakten Historische Binnenruimten'.

Ann-Katrin Adolph, Hendrick de Keyser: 'Restauratoren Register moet broedplaats voor inzichten zijn'

'Van de 432 panden die de Vereniging in bezit heeft, zijn er meer dan 250 gekwalificeerd met een hoge interieurwaarde. Voor elke restauratie daarvan trekken we een team van specialisten aan. Daarbij zijn de belangrijkste eisen de vakbekwaamheid op hun werkterrein en het interdisciplinair kunnen werken'. Lees verder.

Ann-Katrin Adolph (3e van links) ontvangt de Lieven de Key penning voor het uitstekend restauratieresultaat van Huis Barnaart


Specialisme 'Beschilderde oppervlakten Historische Binnenruimten'

Restauratoren met het specialisme ‘Beschilderde oppervlakken Historische Binnenruimten’ kunnen binnenkort ook toetreden tot het Restauratoren Register. De begeleidingscommissie van het Restauratoren Register heeft dit geadviseerd aan de Centrale Commissie van Deskundigen (CCvD) Restauratiekwaliteit. Lees verder.

Foto: Esther Wieringa (i.o.v. Stichting ERM)


Marysa Otte, lid begeleidingscommissie: 'Erbij willen horen is belangrijk'

'Waar ik naar streef is dat het Restauratoren Register gaandeweg bij iedereen het gevoel gaat geven "daar moet ik bij horen". Dat geldt voor de zelfstandig werkende restauratoren, voor zij die bij een museum werken, voor hen die aan een opleiding zijn verbonden, kortom voor alle vakmensen'. Lees verder.

Marysa Otte - eigen foto


Acht erkende opleidingen

Het CCvD Restauratiekwaliteit heeft op advies van de Commissie Opleidingen en Nascholing een aantal opleidingen erkend. De lijst van erkende opleidingen telt nu na vaststelling acht opleidingen. Nieuw zijn de opleidingen MTS voor Meubilerings- en Houtbedrijven (Rotterdam en Amsterdam) – specialisatie antiek (niet meer bestaande opleiding), en de BA en de MA in de conservatie en restauratie Hogeschool Antwerpen. Kijk hier voor meer informatie over de commissie Opleidingen en Nascholing. En hier vindt u de lijst met erkende opleidingen.


Restauratoren Nederland vraagt overheid om financiële steun

Naar aanleiding van de actuele gevolgen van de Coronacrisis heeft Restauratoren Nederland (RN) haar leden opgeroepen om hun zorgen en dilemma’s bij het professioneel functioneren in onze erfgoedsector te delen. De vereniging gaat hiermee input leveren aan de koepelvereniging Kunsten ’92 die de communicatie met de minister van OC&W, in haar opdracht verzorgt. Deze inventarisatie heeft een redelijk overzicht gegeven van gebieden waar de grootste problemen (kunnen) ontstaan. Lees verder.


Ella Hendriks: Een goede restaurator leert een leven lang

'Het Restauratoren Register is een grote stap voorwaarts in de erkenning van het restauratievak, dat geen beschermd beroep is. Het schept duidelijkheid voor de beroepsbeoefenaars en voor de opdrachtgevers', aldus Ella Hendriks, hoogleraar Conservering en restauratie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Begeleidingscommissie van het Restauratoren Register. Lees verder.

Ella Hendriks: 'De universiteit is geen eiland' - foto Dirk Gillissen (UvA)


Reageren?

Wilt u reageren op het initiatief tot een Restauratoren Register of de inhoud van deze nieuwsbrief? Wij ontvangen uw reactie graag via secretariaat@stichtingERM.nl.


Privacy

U heeft deze nieuwsbrief ontvangen als lid van een van de samenwerkende organisaties of omdat u zich heeft aangemeld via de website.
Wilt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden, klik dan hier.

Als u liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klikt u hier.