Register nieuwsbrief, nr. 15 - maart 2021

 

Dit is de vijftiende nieuwsbrief die u informeert over het Restauratoren Register. De eerdere edities kunt u hier downloaden. In deze nieuwsbrief onder andere aandacht voor de restauratie van Jachtslot Mookerheide en de kansen die dit biedt voor (geregistreerde) restauratoren. Een van de founding fathers van het Register, Vincent van Drie, testte zelf via zijn aanmelding de ontwikkelde registratieprocedure. En het Hornemann Instituut start de cursus ‘Hoe moeten we handelen? Theorie en ethiek van conservering en de betekenis ervan in de praktijk’.

Restauratie Jachtslot Mookerheide vereist erkende vakmensen

Jachtslot Mookerheide, gelegen even ten zuiden van Nijmegen, is tussen 1902 en 1905 gebouwd. Het ontwerp is van architect Oscar Leeuw, daarbij ondersteund door zijn broer, beeldhouwer en kunstenaar Henri Leeuw. Samen creëerden zij één groot kunstwerk waarbij de architectuur en het interieur onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Dat, en de Jugendstil, maken het jachtslot tamelijk uniek voor Nederland. Desondanks is er in een eeuw tijd veel verloren gegaan. Lees verder.

Het Jachtslot Mookerheide in zijn oorspronkelijke staat - foto Regionaal Archief Nijmegen


Restaurator Vincent van Drie toetst het Register

‘Het was een laatste toets of de door het RestauratorenRegister ontwikkelde processen goed functioneren’, vertelt Vincent van Drie. Nauw betrokken bij de oprichting van het RestauratorenRegister wilde hij ook zelf via zijn aanmelding de ontwikkelde registratieprocedure testen. ‘Het zit echt goed in elkaar’ is zijn conclusie. En hij heeft zich met succes kunnen laten registreren als Senior RegisterRestaurator Meubelen. Lees verder.

Vincent van Drie – foto Esther Jonker


Cursus ‘Hoe moeten we handelen?’

Het Hornemann Instituut in het Duitse Holdesheim draagt bij aan de wereldwijde kennisoverdracht van wetenschappelijke resultaten in het kader van conservering en restauratie. In april start de cursus ‘Hoe moeten we handelen? Theorie en ethiek van conservering en de betekenis ervan in de praktijk’. De cursus wordt verzorgd door Prof.Dr. Ursula Schädler-Saub. Aan bod komt onder meer de betekenis van theoretische en ethische principes voor de huidige restauratiepraktijk. Lees meer.

Foto Hornemann Instituut


Project Fotografie moet de gaten in de kennis vullen

Vrijwel alle moderne kunstmusea verzamelen kleurenfotografie, maar de kennis over de snel verouderende en soms in onbruik geraakte materialen schiet tekort. Een grootschalig project moet daar verandering in brengen, bericht Het Parool op 17 februari jl.. Lees verder.

Museaal project over fotorestauratie Stedelijk Museum Amsterdam – Beeld Hans Meesters / Het Parool


Reageren?

Wilt u reageren op het initiatief tot een Restauratoren Register of de inhoud van deze nieuwsbrief? Wij ontvangen uw reactie graag via restauratorenregister@stichtingERM.nl.


Privacy

U heeft deze nieuwsbrief ontvangen als lid van een van de samenwerkende organisaties of omdat u zich heeft aangemeld via de website.
Wilt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden, klik dan hier.

Als u liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klikt u hier.