Register nieuwsbrief, nr. 17 - oktober 2021

 

In de vorige versie van de toegezonden nieuwsbrief zijn enkele fouten geslopen, onze excuses daarvoor. Hierbij ontvangt u de verbeterde versie.
Dit is de zeventiende nieuwsbrief die u informeert over het RestauratorenRegister. De eerdere edities kunt u hier downloaden. In deze nieuwsbrief o.a. een interview met restaurator Paulien Kaan, aandacht voor het Nationaal Monumentencongres, op 11 november a.s., waar een workshop wordt gegeven over de relatie tussen natuur, roerend erfgoed en historische binnenruimten. Verder interessant nieuws over dendrochronologie.

‘Restauratoren verdienen een register, als stap naar beroepsbescherming’

Nog tijdens het interview zet Paulien Kaan, gespecialiseerd in restauratie en conservatie van archeologische- en museale voorwerpen van metaal, de laatste stappen om zich in te schrijven voor de toetsing voor het RestauratorenRegister. Niet uit noodzaak – opdrachtgevers weten haar toch wel te vinden. Maar vanwege het principe: ‘net als archeologen verdienen restauratoren een register, als logische stap in de richting van de zo noodzakelijke beroepsbescherming’. Lees verder.

Paulien Kaan – eigen foto


Wat knaagt er aan mijn erfgoed?

Het Nationaal Monumentencongres, op 11 november aanstaande, heeft als thema ‘Natuurlijk Monumenten’. ERM verzorgt, geïnspireerd door de congreslocatie – het Koninklijk Instituut voor de Tropen, met een majestueuze collectie roerende voorwerpen –een workshop over de relatie tussen natuur, roerend erfgoed en historische binnenruimten. U bent van harte uitgenodigd! Lees verder.

Rachelle Keller toont het werk van een boekrestaurator – foto ERM


Handreikingen voor dendrochronologie beschikbaar

Dendrochronologie is de studie van jaarringen in houtige gewassen. Het wordt ingezet om oud hout te dateren, om de herkomst ervan te bepalen en om het vroegere landschap en klimaat te reconstrueren. Dergelijk onderzoek kan belangrijke informatie opleveren voor archeologen, restauratoren, curatoren, particuliere eigenaren van houten meubels en schilderijen, historisch geografen, bouwhistorici, kerkbeheerders, historici, kunsthandelaren en anderen. Lees verder.

Foto RCE


Reageren?

Wilt u reageren op het initiatief tot een Restauratoren Register of de inhoud van deze nieuwsbrief? Wij ontvangen uw reactie graag via restauratorenregister@stichtingERM.nl.


Privacy

U heeft deze nieuwsbrief ontvangen als lid van een van de samenwerkende organisaties of omdat u zich heeft aangemeld via de website.
Wilt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden, klik dan hier.

Als u liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klikt u hier.