Webversie? Klik dan hier.

Register nieuwsbrief, nr. 9 - november 2019

 

Dit is de negende Nieuwsbrief die u informeert over het Restauratoren Register. De eerdere edities kunt u hier downloaden. In deze nieuwsbrief onder andere aandacht voor de historische binnenruimten in een interview met Alwin van Hees, adviseur historische interieurs bij de Monumentenwacht Limburg en lid van de begeleidingscommissie voor het Restauratoren Register. En een kijkje over de grens. Hoe ervaart een Nederlandse restaurator van uurwerken in Buckinham Palace zijn registratie in ICON, de organisatie voor accreditatie van restauratoren in het Verenigd Koninkrijk?

Tjeerd Bakker: ‘Ethische opvattingen belangrijk voor accreditatie’

‘Een Restauratoren Register, in Engeland het Conservation Register van het Institute of Conservation (ICON), is voor mij zeer belangrijk als professioneel netwerk en, voor mijn opdrachtgevers, als blijk van mijn professionaliteit. Want ICON staat onder andere voor een hoogwaardige ethische beroepsopvatting’. Zegt Tjeerd Bakker, sinds 2014 uurwerkconservator en –restaurator bij de Royal Collection Trust in het Verenigd Koninkrijk. Dit instituut draagt de zorg voor alle kunstwerken veelal in het gebruik van het Britse koningshuis. Lees verder.

Tjeerd Bakker – eigen foto

Opleidingsprogramma in ontwikkeling

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen werkt aan tien opleidingsmodules voor Restauratoren Roerend Erfgoed. Deze modules worden ontwikkeld in samenwerking met Restauratoren Nederland, Het Restauratieconvergent en Art Restorers’ Association Nederland, onderwijsaanbieders en de stichting ERM. De modules worden naar verwachting vanaf september 2021 aangeboden. Elke module wordt afgesloten met een NCE-certificaat waarmee geregistreerde restauratoren kunnen aantonen dat zij actief hun vakkennis bijhouden. Kijk hier voor meer informatie.

Alwin van Hees: ‘Zorg dat ook onderzoekers een plaats krijgen in het register’

‘Het Restauratoren Register kan voor mij van grote waarde worden. Zeker wanneer de verschillende disciplines ook worden onderscheiden in onderzoeker en uitvoerend restaurator. Met een goede omschrijving of presentatie van iemands specialistische of generalistische kwaliteiten kan het een uitstekende gids worden om uit te putten’. Aldus Alwin van Hees, adviseur historische interieurs bij de Monumentenwacht Limburg en lid van de begeleidingscommissie voor het Restauratoren Register. Lees verder.

Alwin van Hees – foto Arjan Bronkhorst


Reageren?

Wilt u reageren op het initiatief tot een Restauratoren Register of de inhoud van deze nieuwsbrief? Wij ontvangen uw reactie graag via secretariaat@stichtingERM.nl.


Privacy

U heeft deze nieuwsbrief ontvangen als lid van een van de samenwerkende organisaties.
Wilt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden, klik dan hier.

Als u liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klikt u hier.