Onderhoud/herstel

Herstel kan beperkt blijven tot de (verwijderde) aangetaste delen; behoud van de historische waarde is dan maximaal.

Als eigenaar of beheerder van een monument kunt u worden geconfronteerd met schade aan uw gebouw. Een scheur in een bakstenen muur, houtrot in een raamkozijn, wateroverlast door een lekkend dak. Schade die moet worden hersteld. De informatie op in dit deel van de website begeleidt u bij het nemen van de eerste restauratie-maatregelen. Het toont u de meest voorkomende schades aan monumenten, vertelt u iets over de mogelijke oorzaken en informeert u over de aanpak en de wijze van herstel.

Dit instandhoudingswerk moet vakkundig gebeuren. Om duidelijkheid te geven over wat vakkundig herstel is, formuleert de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) kwaliteitsrichtlijnen voor restauratie en herstel van monumenten. Deze richtlijnen stelt de ERM vast in samenwerking met opdrachtgevers, opdrachtnemers en de toezichthoudende overheid.

Specialistische bedrijven in de monumenteninstandhouding werken doorgaans volgens deze richtlijnen en zijn daarvoor gecertificeerd. Met zo’n adviserende of uitvoerende partij weet u zeker dat u werkt met een bedrijf dat vakkennis en kwaliteit van monumentenzorg hoog in het vaandel heeft. Hier vindt u de kwaliteitsrichtlijnen.

In dit deel van de website gaan we in op allerlei zaken die daarbij van belang zijn: