Webversie? Klik dan hier.

Stichting ERM
ERM Nieuwsbrief - februari 2017

ERM Nieuwsbrief - februari 2017

ERM-workshops op de Kerkenbeurs Nederland

ERM draagt vrijdag 17 maart met drie workshops bij aan de Kerkenbeurs, die in de Jaarbeurs te Utrecht wordt gehouden. De Kerkenbeurs, de nieuwe naam voor Kerk & Gemeente, is sinds 2008 een begrip voor kerkelijk beheerders en bestuurders. Het is een plek waar adviseurs, leveranciers en beheerders en bestuurders van kerken elkaar ontmoeten.

Monumentenzorger Evert-Jan Nusselder verzorgt voor ERM een workshop over energiebesparing bij monumentale kerken. Hij schetst het maatwerk dat nodig is om per kerk te achterhalen welke besparingsopties er zijn en wat deze aan bouwkundige en installatietechnische maatregelen vergen. Maatwerk op het gebied van cultuurwaardenstelling voor het kerkgebouw als gebouwd erfgoed en maatwerk bij de analyse van het energiegebruik en de mogelijkheden voor beperking daarvan. Daarnaast gaat Nusselder is op een aantal algemene aanbevelingen voor energiebesparing.
Jan Roest, directielid van Van Hoogevest Architect en lid van het Centraal College van Deskundigen van ERM gaat in zijn workshop in op de vraag waarom het voor kerkelijke beheerders van belang is om te werken met gecertificeerde restauratiebedrijven. In een derde workshop behandelt Klaas Boeder het inspecteren van kerkgebouwen door de beheerder, waarmee verschillende schades kunnen worden voorkomen. Op tijd waarnemen en onderhouden kan veel overlast voorkomen. Lekkages bijvoorbeeld hoeven niet op te treden wanneer in een vroeg stadium, zoals na een storm, de kap wordt nagelopen. Voorkomen van binnentredend vocht betekent ook het voorkomen van schimmels en houtrot. Kijk hier voor het volledige programma.

Kennisbijeenkomst voor toezichthouders over brandveiligheid en monumenten

ERM verzorgt op 22 maart samen met de Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland en de Federatie Grote Monumentengemeenten weer de halfjaarlijkse kennisbijeenkomst voor het Platform Monumententoezicht. Deze keer gaat de aandacht uit naar brandveiligheid voor monumenten. Hierover spreken onder andere Renate van Leijen van de RCE, Ron Galesloot van de Brandweer Amsterdam-Amstelland en Jan Kamphuis van de Directie Vastgoedbeheer Rijksvastgoedbedrijf.
Behalve de plenaire voordrachten komt in een praktijkcarrousel een aantal casestudies voorbij.
Lees meer en aanmelden.

Nieuwe gegevens en tips voor energiezuinige monumenten

Van de veel gevraagde waaier Uw monument energiezuinig; praktische tips voor verduurzaming is een geactualiseerde en uitgebreide versie verschenen. De nieuwe uitgave bevat geactualiseerde kengetallen en de ervaringen van vele energieprojecten bij monumenten. In de uitgave van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) wordt een groot aantal energiebesparende en comfort-verhogende maatregelen overzichtelijk en prettig leesbaar op een rijtje gezet. Dat zijn zowel suggesties voor gedragsmaatregelen als voor bouwkundige en installatietechnische verbeteringen. De effecten en de mate van energiebesparing worden telkens op het niveau van matig, redelijk en goed tot uitstekend weergegeven. Ook een indicatie voor de terugverdientijd komt aan bod. Foto’s uit de praktijk completeren het beeld.

Met passende kennis van zaken is toch veel milieuwinst en energiebesparing te bereiken. Dat kan op een manier die de monumentale waarden geenszins aantast. Door slimme aanpassing of vervanging van installatietechniek kan de energie-efficiëntie extra worden verhoogd. Ook behoort duurzame energieopwekking in monumenten tot de mogelijkheden. De nieuwe druk bevat niet alleen geactualiseerde informatie over materialen en kosten, maar gaat onder meer ook in op de mogelijkheden voor een gasloze toekomst voor monumenten. Hier kunt u de waaier bestellen en/of downloaden.

Kamer aanvaardt Wet Kwaliteitsborging

Vervang overheidscontrole door toezicht door bedrijven. Zorg voor kwaliteitsborging bij die bedrijven. Verhoog de aansprakelijkheid van bedrijven. Dat is de kern van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zoals die door de Tweede Kamer op 21 februari 2017 is aanvaard. De wet treedt op 1 januari of 1 juli 2018 in werking. Lees meer.

Als u liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klikt u hier.