Onderzoek EIB naar belang van ERM-keurmerk
Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft in opdracht van stichting ERM onderzoek gedaan naar het belang van het ERM-keurmerk bij de aanbesteding, gunning en uitvoering van restauratiewerken. Het rapport toont een aantal belangrijke zaken. Zo zijn bedrijven die restauraties uitvoeren aan monumentale complexen en in het bezit zijn van een ERM-keurmerk, niet duurder dan bedrijven zonder keurmerk. Daarmee is een hardnekkig misverstand, dat certificaten de prijs van restauratiewerkzaamheden zouden opdrijven, uit de wereld. Lees verder
Martin Koning, Economisch Instituut voor de Bouw: "De meeste professionele opdrachtgevers hanteren het ERM-keurmerk als eis."
Twee nieuwe richtlijnen in de maak
Twee nieuwe richtlijnen zijn in de maak bij ERM: een nieuwe richtlijn voor verduurzamingsadvies en een nieuwe richtlijn voor installatie-advies. Voor beide richtlijnen wordt verwacht dat ze volgend jaar gepubliceerd kunnen worden.
Felix Kusters van ERM licht toe: “Beide adviezen komen voort uit een vraag vanuit de achterban. De uitvoeringseisen voor verduurzamingsadvies staan nu nog opgenomen in de richtlijn voor bouwkundig advies, maar gezien de marktbehoeften hebben we besloten deze los te trekken en in een nieuwe richtlijn te gieten." Lees verder
Duurzame dakrestauratie - foto ERM
Studiemiddag Bouwhistorisch onderzoek met waardestelling een succes
Op 7 februari organiseerde ERM, met medewerking van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Federatie Grote Monumentengemeenten, een studiemiddag over de Uitvoeringsrichtlijn Bouwhistorisch Onderzoek (BHO) met Waardestelling (URL 2007). Circa 90 personen woonden de bijeenkomst fysiek of digitaal bij.
De studiemiddag is opgenomen en kan hier worden teruggekeken. Daarnaast heeft ERM een publieksfolder over Bouwhistorisch Onderzoek op de website geplaatst (link). Lees verder
Behangvondsten in het hoofdgebouw van Artis te Amsterdam - foto: RCE
Nieuwe trends centraal op WTA-NL-VL Studiedag
De Wetenschappelijk-Technische groep voor Aanbevelingen inzake bouwrenovatie en monumentenzorg die actief is in Nederland en Vlaanderen, kortweg WTA-NL-VL, houdt de volgende studiedag op vrijdag 4 april in Delft. Het thema is: "Nieuwe trends en innovatieve materialen in de restauratie".
Het afgelopen decennium stond de wetenschap niet stil en kwamen er tal van nieuwe restauratiematerialen op de markt. Vaak hebben deze materialen als doel om duurzamere en effectievere alternatieven te bieden voor bestaande oplossingen.
Naast materialen worden ook nieuwe bouwtechnieken, zoals Computer Numerical Control (CNC), steeds vaker toegepast binnen de restauratiesector, onder meer om de schaarste aan gespecialiseerd vakmanschap of/en de daarmee gepaard gaande kostenstijging te compenseren.
De techniek verandert snel, bijvoorbeeld rondom Computer Numerical Control (CNC). Foto: ERM