Webversie? Klik dan hier.

Stichting ERM
Nieuwsbrief januari 2022

Kennisbijeenkomsten, webinars en een beurs

ERM verzorgt dit voorjaar diverse kennisbijeenkomsten, afhankelijk van Corona in fysieke of digitale vorm. Onderstaand de agenda in chronologische volgorde.


Kennisbijeenkomst 'chroom-6 en monumenten' - 15 februari 2022

Chroom-6 werd in het verleden op veel plaatsen toegepast als bestanddeel van verf voor het beschermen van oppervlakken van hout, metaal en beton. Ook bij monumentale gebouwen (kazernes, stations) en monumentale objecten zoals bruggen, gemalen, treinen. Inmiddels heeft gezondheidsschade door chroom-6 alle aandacht van monumenteigenaren en andere betrokkenen. Lees verder.


De Waalbrug bij Nijmegen is een van de plekken waar proeven en metingen voor het Beheersregime Chroom-6 hebben plaatsgevonden – foto Rijkswaterstaat


Help!desk Restauratoren Register: online spreekuur - 24 februari 2022

Op donderdag 24 februari a.s. bent u tussen 09.30 en 12.00 uur van harte welkom bij het 'online spreekuur' waarin u met al uw vragen over het RestauratorenRegister bij ons terecht kunt. We zullen dan proberen uw vraag of vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Bij dit spreekuur zijn ook de toetsers van de twee toetsende instellingen aanwezig om vragen over het toetsen zelf te beantwoorden. Lees verder.


Save the date: kennisbijeenkomsten 'verduurzaming in de praktijk'

30 maart in Amsterdam en 12 april in 's-Hertogenbosch
ERM verzorgt in het voorjaar twee fysieke kennisbijeenkomsten (mits Corona geen spaak in het wiel steekt). De brandweerkazerne Dirk in Amsterdam en het Groot Tuighuis in ’s-Hertogenbosch worden gerestaureerd en verduurzaamd. Het programma omvat zowel een aantal presentaties over de landelijke aanpak van verduurzaming als een bezoek aan de restauratie in uitvoering. Lees verder.


Kazerne Dirk – foto Brandweer Amsterdam Amstelland


Save the date: bijeenkomst Platform Monumententoezicht 'zonnepanelen, installaties en monumenten' - 6 april 2022

Verduurzamen is niet alleen isoleren, maar ook het opwekken van niet-fossiele energie. Wat kan wel, wat kan niet wanneer het gaat om een monument? Wat zijn de aandachtspunten voor de toezichthouder? Deze vragen komen onder andere aan de orde tijdens de bijeenkomst van het Platform Monumententoezicht op 6 april. Naast inleidingen wordt er veel aandacht gegeven aan een aantal praktijkvoorbeelden. Lees verder.


Hoe verhouden zonnepanelen zich tot de cultuur-historische waarden? - foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed


Monument, vakbeurs voor monumentaal erfgoed

17, 18 en 19 mei 2022 - Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch
ERM presenteert op de vakbeurs Monument het geïntegreerde informatiepakket over het verduurzamen door na-isolatie van monumenten. Met een fysieke maquette van een verduurzaamd monumenten- woonhuis, met ontwerptools, doorsnedes van isolatieconcepten, monsters van allerlei materialen, lesmateriaal en uitvoeringsrichtlijnen. Lees verder.


Het pakket bevat onder andere een maquette, doorsnedes, monsters van isolatiematerialen en prestatiebladen – afbeelding ERM


Eerste bijeenkomst Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten

Dit voorjaar in het Amsterdamse Vondelpark, datum nog niet bekend.
ERM is nauw betrokken bij de oprichting van een Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten, samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Vereniging Stadswerk. Bij beheer van groen erfgoed betrokken ambtenaren van gemeenten en provincies kunnen aan dit netwerk deelnemen. De eerste bijeenkomst van het netwerk met het thema ‘Van wie is het park?’ had op 24 november jl. in het Vondelpark in Amsterdam moeten plaatsvinden. Lees verder.


Het Vondelpark in Amsterdam was 25-jaar rijksmonument in 2021 - foto Ruurd van Donkelaar


Als u liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klikt u hier.