Gebrekenlijst bij monumenten-inspecties in softwarepakket
De Gebrekenlijst, onderdeel van de Uitvoeringsrichtlijn 2005 Gebouwinspecties, is omgezet in een digitale vorm die eenvoudig ingelezen kan worden in inspectiesoftware. Dat is ook voor de moleninspecties gedaan. Marktleider Spacewell – een van de softwarebedrijven die het softwarepakket O-Prognose aanbiedt –, gaat gebruikmaken van URL 2005. Ook de Monumentenwacht Noord-Brabant en Monuscan hebben deze stap gezet. Dat is goed nieuws voor onder andere Monumentenwachten, restauratie-architecten monumenten-adviesbureaus. Lees verder.
Molen Ceres te Spijk - Foto Wieringa bouwadvies
Webinar 29 juni: Digitalisering in de monumentenzorg, wat betekent dat voor u?
De digitalisering binnen het cultureel erfgoed is volop in ontwikkeling en beweegt zich op een groot aantal terreinen. Gemeenten werken met databases voor monumentenregisters, digitaliseren bouwhistorische- en cultuurhistorische waardenkaarten, bouwtekeningen etc. Monumentenwachten en provincies ontwikkelen digitale schouwmodellen. Drones brengen de klimaatveranderingen en de gevolgen daarvan voor het (groen) cultureel erfgoed in beeld. Over digitalisering in de monumentenzorg verzorgt ERM op dinsdagmiddag 29 juni een webinar. Lees verder.
Rolf van de Plas bij een CNC machine
Rheden verduurzaamt met Maatwerk voor Monumenten
De gemeente Rheden gaat adviezen voor verduurzaming van monumenten koppelen aan een nieuw subsidiestelsel. Wie gebruik maakt van Maatwerk voor Monumenten betaalt nog slechts de helft van de kosten van de adviezen. Worden die vervolgens gerealiseerd, dan is daarvoor maximaal 20 procent subsidie beschikbaar. Lees verder.
Boekrestaurator Rachelle Keller: ‘Ook voor de beroepsgroep zelf, voor de onderlinge discussies, is zo’n Register cruciaal’
Een boek restaureren is veel meer dan alleen de restauratie van het object zelf. Het is minstens zo belangrijk de functie ervan mogelijk te maken. Wordt het een museaal object dat alleen wordt tentoongesteld, of weer het gebruiksvoorwerp dat het ooit is geweest? En mogen de eerder opgelopen schades zichtbaar blijven?, wil boekrestaurator Rachelle Keller weten. Ze heeft zich laten registeren in het RestauratorenRegister, ‘mede omdat het Register hopelijk de beroepsbescherming dichterbij brengt’. Lees verder.
Geregistreerd boekrestaurator Rachelle Keller aan het werk
Bijdrageregeling voor Restauratoren
Veel restauratoren zien nut en noodzaak van het RestauratorenRegister in en overwegen aan de toetsingsprocedure deel te nemen. De kosten van procedure en inschrijving blijken vaak een moeilijk te nemen hindernis. Met instemming van het bestuur van de voormalige stichting SRR kunnen restauratoren die zijn getoetst en ingeschreven in het RestauratorenRegister een bijdrage in de kosten van die toetsing van € 450 ontvangen. Dit geldt (ook met terugwerkende kracht) voor iedere restaurator en alle specialismen. Deze regeling geldt voorlopig tot en met 31 december 2021. De uitkering vindt plaats via de stichting ERM die met ingang van mei 2021 de resterende middelen van de SRR beheert. Voor aanvragen en meer informatie mail naar RestauratorenRegister@stichtingERM.nl.
Help!desk over ERM-certificering op 5 juli
Overweegt u een ERM-certificaat en vraagt u zich af hoe u dat moet aanpakken? Op maandag 5 juli a.s. verzorgt ERM een digitale bijeenkomst (middag) voor bedrijven die vragen hebben over certificering volgens een ERM-richtlijn. Certificering is mogelijk wanneer een bedrijf voldoet aan de betreffende uitvoeringsrichtlijn en beoordelingsrichtlijn. Na een algemene toelichting over ERM-certificering en het auditten is er ruimte voor 1 op 1 gesprekken. Lees verder.
Gecertificeerde bedrijven mogen het logo Erkende Restauratiekwaliteit voeren. Zij worden ook vermeld in het register van erkende bedrijven op de website www.stichtingERM.nl
Vragen en antwoorden over verduurzaming
Onder redactie van ir. E.J. Nusselder, MONUMENTENZORG
Vraag
Wat zou er installatietechnisch zijn te verbeteren aan monumentale woonhuizen, van het type zoals ontworpen door Gerrit Rietveld in het belang van de duurzaamheidsprestatie?
Antwoord
In de vorige aflevering van deze informatiereeks bespraken wij de mogelijkheden voor verbetering van de gebouwschil van Rietveldhuizen en gelijksoortige minimalistische architectuur. We zagen dat vooral verbetering van de isolatiewaarde van het vele gevelglas bij dit soort huizen flink besparend kan uitwerken. Maar omdat glasisolatie zijn beperkingen kent en ook de andere gebouwschildelen omwille van behoud van het architectonische aspect beperkingen of zelfs blokkades stellen aan isolerende maatregelen blijft er altijd een zekere hoeveelheid transmissieverlies bestaan voor binnen opgewekte comfortwarmte. Lees verder.