Webversie? Klik dan hier.

Stichting ERM
Nieuwsbrief februari 2019

Kennisbijeenkomst asbestverwijdering uit monumenten

Hoe verwijdert u asbest op een goede manier, maar met niet meer schade aan het monument dan strikt noodzakelijk is? Hoe combineer ik het met een restauratie? En welke financiële aspecten komen om de hoek kijken? Deze vragen staan centraal tijdens de kennisbijeenkomst ‘Asbestverwijdering uit monumenten’. De bijeenkomst wordt gehouden in het Provinciehuis van Gelderland, op 7 maart aanstaande, van 12.00 tot 17.00 uur. Het is een initiatief van ERM en Nederland Monumentenland. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.


Foto Van Santen Advies


Vergunningvrij is thema bijeenkomst Platform Monumententoezicht

Het Platform Monumententoezicht houdt woensdag 13 maart een bijeenkomst over vergunningvrije maatregelen. Wanneer zijn maatregelen aan een monument vergunningvrij? Voor ‘gewoon onderhoud’ is bijvoorbeeld geen omgevingsvergunning nodig, maar wanneer houdt onderhoud op gewoon te zijn? Daarnaast is het bouwen in, aan of op een monument vergunningvrij als het gaat om onderdelen die vanuit monumentenzorg geen waarde hebben.
Het Platform Monumententoezicht is een initiatief van de stichting ERM in samenwerking met de Federatie Grote Monumentengemeenten (FGM) en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland en bedoeld voor gemeentelijke toezichthouders. Kijk hier voor het programma en aanmelden.


Foto RCE


Informatiebijeenkomst Restauratoren Register

Dit voorjaar wordt het nieuwe Restauratoren Register operationeel. Een geheel nieuw opgezet beroepsregister voor allen die professioneel werkzaam zijn als restaurator van roerend cultureel erfgoed. De oprichters – A.R.A. Nederland, Restauratoren Nederland, het Restauratie Convergent, de Vereniging Restauratoren Noord en het oude Restauratoren Register, aangevuld met opdrachtgevers en vertegenwoordigingen uit het erfgoedveld – en de begeleidende organisatie stichting ERM, nodigen u van harte uit voor deze informatiebijeenkomst over dit nieuwe register.

De bijeenkomst wordt gehouden op zaterdag 23 februari 2019, in het Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht. Inloop vanaf 12.00 uur (de broodjes staan klaar). Het programma start om 12.30 uur en eindigt om 15.30 met een borrel. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden (kan nog tot 18 februari a.s).


ERM op beurzen

ERM is aanwezig op de Kerkenbeurs, op 22 en 23 maart in de Jaarbeurs te Utrecht. Behalve met een stand met veel informatie over restaureren, zal duurzaamheidsmedewerker Felix Kusters op vrijdag 22 maart een lezing houden, getiteld ‘Efficiënt energiebeheer in monumentale kerken - noodzaak en maatwerk’. Kijk hier voor het volledige programma.


Twee maanden later, op 14, 15 en 16 mei, is ERM aanwezig met onder andere een stand op de Monumentenbeurs in de Brabanthallen te Den Bosch.


Landgoed Huis Schouwenburg: verduurzaming met nieuwe én oude technieken

Een 20 meter lange en zes meter hoge binnenmuur die zorgt voor lage temperatuurverwarming, pelletkachels in de kelder en zonnecollectoren op het dak, maar ook opnieuw gespannen behang en hergebruik van oude luiken. Bij de restauratie van Huis Schouwenburg vinden oude en nieuwe technieken elkaar. Lees verder.


Foto Fenneken Anneveld - van Wesel


Waaier Uw monument energiezuinig geactualiseerd

De vraag naar de waaier Uw monument energiezuinig blijft onverminderd groot. Zojuist is daarom een geactualiseerde versie verschenen. De waaier bevat opnieuw tal van praktijktips voor duurzaam monumentenbeheer en -gebruik door energiebesparing en alternatieve energieopwekking. En dat uiteraard bij verantwoord behoud van cultuurwaarden.

De waaierbladen die besparende maatregelen behandelen, hebben rechts-onderaan een schemaveld waarin bij de betreffende maatregel een indicatie wordt gegeven voor:
1. de comfortverbetering (in vier niveaus van matig, redelijk, goed tot uitstekend)
2. de mate van energiebesparing (ook in vier niveaus van matig, redelijk, goed tot uitstekend)
3. ordegrootte van de terugverdientijd. De waaier kunt u hier bestellen.


Proef met 3D-scannen spantbeen

Op de zolder van het Landhuis Reuvensweerd wordt de grote zakgoot gerestaureerd. Hiervoor zijn door de uitvoerder en voormantimmerman uitslagen van de kaponderdelen 1:1 op grote platen uitgezet. Het inmeten en uitwerken van deze onderdelen namen vele uren in beslag. In een proef werd een spantbeen, inclusief het opstellen van het meetapparaat, in enkele minuten opgemeten en opgetekend. Hierbij was direct het spantbeen met verbindingen, pennen, gaten en lassen zichtbaar, inclusief de toognagelposities.
Nadeel van de meetmethode is de nauwkeurigheid van de inmeting van profileringen in hout. Door de relatief ‘grote’ kogelkop van de meetpen is de profilering niet nauwkeurig te volgen. Hiervoor zou een ‘scherpere’ meetpunt moeten worden ingezet. Toch waren de eerste reacties van de voormantimmerman en uitvoerder enthousiast. Lees verder.


Werkzaamheden aan de zakgoot - Foto Ron Spaan

Als u liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klikt u hier.