Themabijeenkomst 'Asbestverwijdering uit monumenten' - 7 maart 2019

Hoe verwijdert u asbest op een goede manier, maar met niet meer schade aan het monument dan strikt noodzakelijk is? En welke financiƫle aspecten komen om de hoek kijken? Deze vragen staan centraal tijdens de kennisbijeenkomst 'Asbestverwijdering uit monumenten' op 7 maart.

Locatie: provinciehuis Gelderland
Tijd: start 12.30 uur (ontvangst met een broodje vanaf 12.00 uur)

Achtergrond
Asbest zit in een groot aantal gebouwen. Ook in monumenten, waaronder woonhuizen, boerderijen en kerkgebouwen, kan op diverse plaatsen asbesthoudend materiaal worden aangetroffen. Bijvoorbeeld als isolatiemateriaal, zoals dakbeschotten en afdichtingen van oude kachels en cv-ketels en plafonds en producten als vloerzeil, vilt onder vloerbedekking en vensterbanken. Vanaf 2025 zijn asbestdaken verboden. De maatregel moet gezondheids- en milieuproblemen door asbest voorkomen. Oude daken kunnen door de jaren heen aangetast worden door weer en wind, waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Dat geldt ook voor monumenten. Het verwijderen van asbest moet zorgvuldig gebeuren. Er geldt een plicht om gebouwen die zijn gebouwd voor 1994 te inventariseren op asbest, voorafgaand aan een verbouwing of sloop. Ook dit is van toepassing op monumenten. Hoe verwijdert u asbest op een goede manier, maar met niet meer schade aan het monument dan strikt noodzakelijk is? En welke financiƫle aspecten komen om de hoek kijken? Waar moet de saneerder aan voldoen?

Klik hier voor het programma van deze middag.

U kunt zich hier aanmelden voor de bijeenkomst. Er zijn 2 rondes met 3 workshops. Op het aanmeldformulier kunt u aangeven welke 2 sessies u wilt bijwonen. Deelname is gratis.