3D brengt vakmanschap, restauratiekwaliteit en digitale technieken samen

Naast het 3D-scannen en het 3D-digitaal meten, vanuit een vast punt met een uittrekbare draad -het zogenaamde Proliner-principe-, is het ook mogelijk om met een 3D-laser meetapparaat een CAD-opname te vervaardigen. Op zoek naar innovaties voor de monumentensector was ERM-medewerker Ron Spaan onlangs bij een presentatie.


3D met CAD inmeting van een monumentale kapconstructie dak – bron: Ron Spaan

3D meetapparaat
Bij Assinkhout in Rietmolen, nabij Neede, gaf Patrick Assink een inleiding in het 3D-laser meet- en tekenwerk. Deze levert directe productietekeningen voor de CNC-machine. Een eerder besproken digitale meetmethode, de Proliner (zie de Nieuwsbrief februari 2019), werkt vanuit een vast punt met een uittrekbare draad. In de zogenoemde Flexijet is de draad vervangen door een laserstraal. Hiermee kan op afstand, vanuit een vast opstelpunt, met een controller (vergelijkbaar met de PlayStation) met de 3D draaibare meetkop elk meetpunt worden vastgelegd. De resultaten van de metingen verschijnen op het scherm van de laptop en de tekening krijgt direct vorm. Het eindresultaat is een digitale autocadtekening. Deze kan in de machinetaal van een CNC-machine direct tot productie leiden. Dit kan zeer complexe vormen meten, zoals monumentale kapconstructie en vensters.

Vakmanschap, restauratiekwaliteit en moderne digitale technieken dicht bij elkaar
In Ahaus-Alstätte (Duitsland) kreeg Ron Spaan een demonstratie met het 3D-meetapparaat bij Zimmerei Haveloh. Hij vertelt: ‘Door de Zimmerermeister, in traditionele zünftige Kluft, is in een zeer korte tijd de hoofdvorm van een verdiepingsvloer opgemeten in de vorm van een onregelmatige vierhoek. Direct verschijnen de meetpunten op het beeldscherm van de laptop en het programma verbindt de lijnen tot het model. Dit is de productietekening voor de indrukwekkende CNC-machine die in de werkplaats van Haveloh vrijwel continue draait. Een bijzonder gezicht om een traditioneel geklede Zimmerermeister met een PS-controller een laserapparaat op afstand te zien besturen. Hier komt vakmanschap, restauratiekwaliteit en moderne digitale technieken heel dicht bij elkaar’.
‘De gepresenteerde technieken worden al volop ingezet in de praktijk’, aldus Ron Spaan. ‘Er zijn op deze wijze diverse projecten gerealiseerd, zoals kapconstructies van grachtenpanden in Amsterdam en de door brand verwoeste kap van een sociëteit in Haarlem.’

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80