Alexa Sies-Wilders is Monumententalent 2022

Het monumententalent van dit jaar komt uit de vakwereld. Op het monumentencongres is de ontwikkelingsprijs toegekend aan de ambachtsvrouw Alexa Sies-Wilders, werkzaam bij Wolters Vastgoedonderhoud.


Vlnr: Genomineerde Nitish Sudhir Soundalgekar, Susan Lammers, Winnaar Alexa Sies-Wilders en genomineerde Vita Teunis - foto: RCE/Maarten Mooijman

Alexa heeft zich na haar opleiding aan het Cibap waar ze het excellentieprogramma doorliep verder bekwaamd via de opleiding Erfgoed Schilderen in samenspraak met NCE, de brancheorganisatie en de Schildersvaklopleiding. Haar bijdrage aan onder andere de restauratie van het vijf jaar durende project van het interieur Corps de Logies van Paleis Het Loo is bewonderenswaardig te noemen. Een ander bijzonder project waar zij bij betrokken was is verguldwerk aan het König-orgel van de Stevenskerk in Nijmegen. Ook is ze al betrokken bij diverse werken voor het Koningshuis.

“Wat mooi is om te zien dat Alexa voorafgaand aan de projecten samen met haar collega's goed beoordeelt wat de beste aanvliegroute is om het project aan te pakken. Bijvoorbeeld bij Paleis het Loo waarbij in verband met asbestsanering de stijlkamers zijn gedemonteerd, waarna de elementen teruggeplaatst werden door de bouwkundig aannemer en door het team met Alexa werden ontstoord en geretoucheerd”, aldus de jury.

De jury ziet in Alexa een zeer bekwame jonge ambachtsvrouw die als voorbeeld voor velen kan fungeren. Het is bijzonder hoe iemand op zo’n jonge leeftijd al zoveel bereik heeft weten te creëren, terwijl zij tegelijkertijd ook zeer vakkundig te werk gaat.

Alexa ontvangt als nieuw Monumententalent een geldprijs van €3.000 en een bijzonder kunstwerk van kunstenaar Roosje van Donselaar. Met het geldbedrag kan Alexa haar eigen ontwikkeltraject invullen.

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80