Behoud van binnen: preventieve conservering van interieurs

Praktisch toepasbare kennis over de preventieve conservering van interieurs

Op www.behoudvanbinnen.nl kan iedereen informatie uitwisselen over interieurs of onderdelen daarvan. Er is een vraag- en antwoord gedeelte, u kunt foto’s van bijzondere interieurs met elkaar delen. De site bevat tevens een ingenieuze database met uiteenlopende informatie: van praktisch toepasbaar tot artikelen ter verdieping. Van een instructiefilmpje hoe op een verantwoorde manier vuil van kwetsbare bekleding te verwijderen tot een publicatie waarin wordt uitgelegd wat infrarood licht met onderdelen van het interieur doet.  

Naast de website biedt ook het boek ‘Behoud van Binnen’ praktisch toepasbare kennis. Het is het eerste Nederlandstalige boek voor de alledaagse praktijk van interieurbehoud. Onder redactie van Harrie Schuit, technisch interieurspecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, beschrijven 14 interieurspecialisten uit binnen- en buitenland verschillende aspecten van de preventieve conservering van interieurs  Denk bijvoorbeeld aan de invloed van de mens, de omgeving, het inschakelen van externe professionals en de meest voorkomende schadefactoren. De publicatie is te bestellen via de uitgever, W-Books of bij uw eigen boekhandel.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed besteedt momenteel veel aandacht aan de preventieve conservering van interieurs. Door waardevolle interieurs te behoeden voor schade, slijtage en waardeverlies kunnen we van dit cultureel erfgoed zo lang mogelijk genieten. Dure conserverings- of restauratiewerkzaamheden worden zo bovendien voorkomen of uitgesteld.

Op 9 oktober organiseerde de RCE een symposium. De lezingen van het symposium zijn gefilmd en te zien op de bovengenoemde website.

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80