Beurs MONUMENT 2024

Op 14, 15 en 16 mei 2024 vindt Beurs MONUMENT plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Beurs MONUMENT is dé ontmoetingsplek voor monumenteigenaren, gemeenteambtenaren en erfgoedprofessionals voor gebouwd erfgoed. Drie dagen lang draait alles om het onderhouden, restaureren en verduurzamen van een monument. Ook Stichting ERM is daar aanwezig met een stand. Het team van ERM ontmoet u graag daar en tijdens een aantal kennissessies.

Bestel hier uw gratis toegangskaart.

Bij onze stand (D022, hal 7) is er gelegenheid tot persoonlijk contact met onze teamleden over de activiteiten van Stichting ERM. Verder zijn we op de beurs aanwezig tijdens 6 kennissessies en activiteiten, in samenwerking met onze partners.

De drie beursdagen hebben ieder een eigen focus, die ook terug te vinden is in het programma:

  • Dinsdag 14 mei: erfgoedprofessionals, ambacht en opleiding
  • Woensdag 15 mei: monumenteigenaren
  • Donderdag 16 mei: erfgoedambtenaren gemeenten/overheid

Stichting ERM draagt bij aan het kennisprogramma met maar liefst 6 inspirerende activiteiten. Dit doen wij samen met onze partners. Hieronder een overzicht van onze activiteiten.

Dinsdag 14 mei: Help!desk ERM-Certificering
Werkt u met uw bedrijf in de restauratie en/of in erfgoed? Wilt u meer weten over de waarde van het kwaliteitskeurmerk van het Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg? Overweegt u een ERM-certificaat en vraagt u zich af hoe u dat moet aanpakken? Tijdens deze sessie verzorgt Stichting ERM een informatieve kennisbijeenkomst voor bedrijven die vragen hebben over certificering volgens een ERM-richtlijn. Na de toelichting over ERM-certificering en het auditen is er ruimte voor 1-op-1 gesprekken met een hapje en een drankje. Programma en aanmelden voor deze kennissessie.

Woensdag 15 mei: OnderhoudNL kennissessie kwalitatief schilderwerk aan monumenten
Het in stand houden van de kwaliteit van onderhouds- en restauratieschilderwerk aan monumenten is en blijft een actuele uitdaging. Kwalitatief schilderwerk aan monumenten vereist kennis, vakmanschap, oog voor detail en biedt vele mogelijkheden. Programma en aanmelden voor deze kennissessie.

Woensdag 15 mei: OnderhoudNL kennissessie: Verduurzamingsrichtlijnen beglazing monumenten
Deze presentatie gaat over de ERM uitvoeringsrichtlijnen met betrekking tot het isoleren van monumentale ramen voorzien van glas-in-lood of vlakglas. Er wordt aandacht besteed aan de balans tussen glasisolatie en het behoud van monumentale waarden. Programma en aanmelden voor deze kennissessie.

Donderdag 16 mei: Voorlichtingsinstrumenten voor gemeenten vanuit RCE, NRF en Stichting ERM
Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Restauratiefonds en Stichting ERM begrijpen we de waarde van monumenten. Samen met u als erfgoedambtenaar zetten we ons in voor het behoud van erfgoed in uw gemeente. In deze sessie ziet u welke kennis, programma’s, materialen voor u beschikbaar zijn om de monumenteigenaar in uw gemeente te helpen. En om uw eigen kennis te vergroten. Wij helpen u op weg hoé u kwaliteitsborging kunt verankeren in uw beleid. Programma en aanmelden voor deze kennissessie.

Donderdag 16 mei: Netwerkbijeenkomst met lunch, EXCLUSIEF voor ERM-gecertificeerde bedrijven (besloten)
Exclusief voor ERM-gecertificeerde bedrijven organiseert Stichting ERM een gratis netwerklunch (van 12.00 - 13.30 uur). We wisselen daarbij relevante kennis en inspiratie met elkaar uit over onderwerpen die ERM-bedrijven bezighoudt. Met een update over nieuwe en actualisatie van de ERM-richtlijnen, ERM-certificering, thema’s als de impact op opleiding/personeel en materiaal schaarste. Programma en aanmelden voor deze kennissessie.

Donderdag 16 mei: Lunch-werksessie vraag maar raak, EXCLUSIEF voor gemeentelijke erfgoedambtenaren
Bent u gemeentelijk erfgoedambtenaar? Dan is kennis om de monumenteigenaar in uw gemeente goed van dienst te kunnen zijn essentieel. Stichting ERM, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Restauratiefonds helpen u hierbij. In deze gratis lunch-werksessie gaan meerdere specialisten met u aan tafel om u bij te praten over actuele onderwerpen en al uw vragen te beantwoorden. We hebben 4 kennistafels in een carrouselvorm. Zo ontmoet u collega’s om ervaringen mee uit te wisselen en bent u weer helemaal up-to-date! Programma en aanmelden voor deze kennissessie.

Gratis toegangskaarten
U kunt de beurs gratis bezoeken als u zich van tevoren registreert via deze link. U kunt zich hier ook aanmelden voor een kennissessie. Een ticket geeft ook toegang tot de vakbeurzen ‘Renovatie & Transformatie’ en ‘Houtbouw’. Een kaartje aan de deur kost € 30,00.

Volledige programma en beursinformatie
Op de website van Beurs MONUMENT vindt u het volledige programma, exposanten, plattegrond en alle praktische informatie.

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80