Hoe is integraal toezicht op monumentenrestauraties te borgen? - 24 april 2014

Stichting ERM, Federatie Grote Monumentengemeenten en Vereniging BWT Nederland verzorgen de tweede bijeenkomst van het Platform Monumententoezicht, op donderdag 24 april 2014, van 13:00 tot 17:00 uur, in het Raadhuis Hilversum.

Gemeentelijke toezichthouders en handhavers die in de dagelijkse praktijk direct of indirect te maken hebben met het toezicht en de bestuursrechtelijke handhaving bij monumentenzorg, delen hun kennis en ervaring in het Platform Monumententoezicht.

Toezichthouders moeten van vele markten thuis zijn. Bouwkundig onderlegd zijn, met kennis van vele specialismen en feeling hebben voor regelgeving en handhaving. Ook het takenpakket van de jurist wordt steeds breder. Bronnen als bijvoorbeeld het Bouwbesluit bevatten weinig of geen gerichte informatie wanneer het om restauraties gaat.
Om hen hierbij te ondersteunen heeft de stichting ERM de website www.monumententoezicht.nl ontwikkeld. De website is een toolkit met praktische handvatten voor gemeentelijk toezicht en handhaving bij werkzaamheden aan gebouwde monumenten.

Tweemaal per jaar wordt een Platformbijeenkomst voor gemeentelijke toezichthouders en handhavers georganiseerd. Tijdens de bijeenkomsten worden presentaties verzorgd en wordt dieper ingegaan op praktijkcases. Donderdag 24 april komt dit platform voor de tweede maal bijeen.

Programma
12:30 – 13:00   Ontvangst koffie / thee
13:00 – 13:10   Welkom en korte indruk van belangrijke ontwikkelingen binnen toezicht en handhaving bij monumenten door de dagvoorzitter,
                        Wico Ankersmit, directeur Vereniging BWT Nederland
13:10 – 13:30   Gebruik www.monumententoezicht.nl, door Robin Zwaan, gemeente Leiden
13:30 – 14.15   ‘Monumententoezicht en -handhaving in de gemeentelijke praktijk’
                        Keuze uit vier workshops (eerste ronde):
                           - Gemeente Hilversum, Roelof Oost
                           - Gemeente Delft, Chris Dieke
                           - Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Joeko Dietrich
                           - Gemeente Groningen, Claudia Versloot
14:15 – 14:45   Pauze
14.45 – 15:30   ‘Monumententoezicht en -handhaving in de gemeentelijke praktijk’
                        Keuze uit de vier workshops (tweede ronde)
15:30 – 16.00   Terugblik en formuleren van vervolgacties door Walter de Koning, directeur stichting ERM
16:00 – 17:00   Borrel

We hebben het maximum aantal deelnemers bereikt, daarom is het helaas niet meer mogelijk om aan te melden voor deze bijeenkomst.