Save the date: Monumentencongres 9 november in Veenhuizen

Dit jaar strijkt het Nationaal Monumentencongres neer in Veenhuizen, onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid. Hier getuigen meer dan honderd rijksmonumenten van een uniek verleden als binnenlandse kolonie voor armoedebestrijding. Deze locatie en de compleet vernieuwde opzet van het congres, beloven dat het een bijzondere editie zal worden. Op 1 juni wordt het thema bekend gemaakt en is het mogelijk om super early bird tickets te bestellen.

Het Nationaal Monumentencongres is een jaarlijks terugkerend congres voor alle partijen die actief zijn op het gebied van erfgoedzorg en de (her)ontwikkeling en herbestemming van historisch vastgoed in hun landschappelijke of stedelijke context. Voor de 11e editie van het congres op 9 november, reist de organisatie - stichting Nederland Monumentenland - af naar het hoge noorden.

200 jaar Veenhuizen
Het Drentse Veenhuizen viert in 2023 de stichting van deze Kolonie van Weldadigheid, tweehonderd jaar geleden. Er zijn zeven Koloniën van Weldadigheid, waarvan Veenhuizen en Frederiksoord-Wilhelminaoord in Nederland Werelderfgoed zijn. Op 26 juli 2021 zijn de Koloniën van Weldadigheid op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Werelderfgoed is een gebied of gebouw dat uniek en onvervangbaar is in de wereld. Alleen UNESCO kan een erfgoed op de Werelderfgoedlijst plaatsen met als doel het internationaal te beschermen.

Een andere insteek
Omdat het congres plaatsvindt op deze bijzondere historische plek, waar alle monumenten onderling met elkaar verbonden zijn én die omringd is door uitgestrekte natuurgebieden, wordt er voor een andere insteek gekozen dan voorheen. Het programma zal bestaan uit inspirerende presentaties, workshops, proeverijen, uitgebreide ruimte om te netwerken en veel keuzevrijheid voor de bezoekers. Vanwege de niet-centrale ligging van de locatie, zullen er dit jaar overnachtingsmogelijkheden worden aangeboden en is er sprake van een avondprogramma op woensdag 8 november.

Kijk hier voor meer informatie.


Veenhuizen - foto: Nederland Monumentenland

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80