Staatssecretaris: ‘Kwaliteit onderhoud en restauraties aan monumenten is en blijft een uitdaging’

Het in stand houden van de kwaliteit van onderhouds- en herstelwerkzaamheden aan monumenten is en blijft een actuele uitdaging, zo schrijft staatssecretaris Gunay Uslu deze week aan de Tweede Kamer. Het Rijk wil daarom de sector, en daarin specifiek ERM, blijven ondersteunen.

“Voor de instandhouding van monumenten is het op peil brengen en houden van de kwaliteit van onderhouds- en herstelwerkzaamheden essentieel. Dat vraagt om voldoende aanwas van vakspecialisten op alle niveaus. Ook de FIM wijst hierop. Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) heeft zich met ondersteuning vanuit OCW – samen met verschillende restauratiebranches – succesvol getoond in het realiseren van restauratieopleidingen. Om deze scholing te borgen zet ik de subsidie aan het NCE voort“, aldus Uslu.

Ze reageert in de brief op de eerder uitgebrachte evaluatie van de Erfgoedwet. De zorgen over de kwaliteit van restauraties werd onder meer daarin en in andere recente stukken genoemd.

“Voor het verder bestendigen van de toekomst van het restauratieonderwijs blijf ik in gesprek met partijen in het veld, waaronder de restauratie-aannemers en de belangrijkste specialistische branches. Hiernaast ondersteun ik de sector via de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) om ervoor te zorgen dat de door de sector opgestelde kwaliteitsnormen actueel blijven en breed gekend en toegepast worden.”

De staatssecretaris schrijft daarbij dat ze ook de provincies in blijft zetten om de boodschap breed uit te dragen. “Ook zij zetten zich in voor restauratiekwaliteit, opleidingen en het promoten van het restauratievakmanschap.”

De brief Beleidsreactie op beleidsdoorlichting Erfgoed is hier te lezen.


Staatssecretaris Gunay Uslu - foto: Martijn Beekman (D66)

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80