Rietdekker Arend-Jan Slager wint titel NCE-Erfgoedstudent 2023

Op 24 maart 2023 reikte Simon Angel, NCE-voorzitter/juryvoorzitter de titel NCE-Erfgoedstudent 2023 uit aan rietdekker NCE-student Arend-Jan Slager. De gedeelde tweede plaats is voor uitvoerder Léon van Berkel en monumentenwachter Tjirke Roelofs-Blaas.

Het NCE zet met de titel NCE-Erfgoedstudent vakmanschap en vakmensen in de spotlight. “Dat verdienen ze, want zonder vakmensen geen goede restauratie en geen behoud van erfgoed”, aldus jurylid Michiel van Hunen.

Simon Angel belicht het belang van de titel: “Het enthousiasme rond deze prijs laat zien dat erfgoed leeft bij nieuwe generaties en zij-instromers. We willen met de prijs vakmanschap, leer-attitude en het vermogen om de passie voor erfgoed inspirerend uit te dragen, stimuleren. Het inspireert enorm om excellente vakmensen op hoog niveau aan het werk te zien. Deze mensen geven het erfgoed op een waardige manier door aan volgende generaties.”

In de periode 1 juni 2020 - 31 juli 2022 behaalden meer dan 100 studenten hun diploma bij verschillende edities van 6 NCE-opleidingen. Per editie werd één student voorgedragen als beste student van de desbetreffende editie en opleiding. “De voorgedragen studenten zijn allemaal al lang bezig met hun vak en verdiepen zich er grondig in. We hebben de drie prijswinnaars gekozen op de combinatie van enkele bijzondere kwaliteiten: ze zijn goed in hun vak, denken erover na, ze weten hun omgeving enthousiast te maken voor het vak en ze delen hun kennis graag”, legt Michiel van Hunen, restauratiespecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, uit.

Jurylid Marc van Roosmalen, senior architect bij het Rijksvastgoedbedrijf, vertelt verder: “In de groep van tien topstudenten wist Arend-Jan de aandacht van de jury op zich te vestigen: een ondernemende en gedreven student met bijzondere passie voor het vak van rietdekken. Naast het runnen van zijn eigen bedrijf is hij van leergierige student zo doorgestroomd naar praktijkdocent!”

Arend-Jan is blij met de titel: “Hoe bijzonder! Dit komt totaal onverwacht. Je volgt de opleiding, je hebt je passie bij je beroep, ik heb er verder nooit over nagedacht. Rietdekken is voor mij speciaal, omdat je met een natuurproduct werkt. Ik werk steeds vaker aan monumenten en daar komt meer bij kijken dan bij het rietdekken van een gewoon gebouw. Daarom ben ik me gaan specialiseren via de opleiding Erfgoed Rietdekken.”


V.l.n.r. achterste rij: Michiel van Hunen (jurylid), Leon van Berkel, Ton van Dort, Simon Angel (juryvoorzitter), Jan van Drie, Jeroen van Bronkhorst, Arend-Jan Slager en Marc van Roosmalen (jurylid). V.l.n.r. voorste rij: Martin Kattekamp, Evert van Zaanen, Gerard van der Steege en Lisa Veltman. Helaas kon Tjirke Roelofs-Blaas niet aanwezig zijn - foto René van den Burg/NCE

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80