Centrale verwarming en regeling

Inwendige van een moderne dubbel hoog-rendement combiketel. Zeer hoog rendement door uitgekiend, compact aluminium ketelhuis en slimme digitale aansturing. Kanaal bovenin combineert luchttoevoer en rookgasafvoer.

CV-ketel
Bij een conventionele CV-ketel verdwijnt veel warmte door de schoorsteen. Vanuit energiebesparingsoptiek is iedere gasketel, ouder dan 10 - 15 jaar, aan vervanging toe; met een nieuwe HR-combiketel bespaart men dan 15 - 20 procent energie.

Lage temperatuurverwarming (LTV)
Die besparing loopt nog verder op wanneer gebruik wordt gemaakt van lage verwarmingstemperaturen, wat weer mogelijk wordt na gebouwschil-isolatie. Dan daalt de warmtevraag immers. Daarbij helpt de warmtefysica een handje: wanneer de temperatuur van het water dat teruggaat naar de ketel lager is dan 50┬░ C zullen de rookgassen condenseren. De condensatiewarmte levert 10 procent extra besparing op. Het rookkanaal moet hiervoor worden aangepast door in de historische schoorsteen een flexibel kunststof afvoer- annex condenskanaal te plaatsen. Binnen een oud rookkanaal van 10 x 10 cm. is dit al mogelijk. Doordat de huidige ketels nagenoeg alle warmte afgeven aan het systeemwater en hun verbrandingslucht via het duo-kanaal aanzuigen, kunnen zij veilig in een kleine ruimte, zoals een wandkast, worden geplaatst. Wel is aansluiting op het riool nodig voor de afvoer van condenswater uit de rookgassen.

Leidingisolatie
Onnodige warmteafgifte moet worden voorkomen, dat betekent immers energieverlies. Belangrijk daarbij is dat alle verwarmingsleidingen, die door kruipruimten, kasten of niet-verwarmde vertrekken, gangen en zolders lopen, hoogwaardig worden geïsoleerd, waarbij goede belemmering van warmte-uitstraling - aluminiumoppervlak - belangrijk is.

Moderne CV-regeling
Een goede verwarmingsregeling bespaart net zoveel als een goede ketel (15 - 20 procent). Verbetering begint met een weersafhankelijke regeling, die de stooktemperatuur aanpast aan de buitentemperatuur. Dat levert een hoger rendement en het warmteverlies gaat omlaag. Ook het comfort neem toe, doordat de regelbaarheid beter wordt. Verwarm alleen ruimten waar dat nodig is. Door toepassing van draadloos bedienbare thermostaatkranen is moeiteloze aansturing per radiator mogelijk. De gebruiker kan dan zelfs op afstand elke radiator of ieder vertrek apart regelen. Bijvoorbeeld met een smartphone of tablet.